31 okt

Honden hebben dezelfde emoties als ons

 

“De hersenactiviteit in dit gebied reageerde op voeding, bekende geuren en mensen. Dit noemen we ‘functionele homologie’ en dit kan een indicatie zijn van emoties. Honden hebben dus hoogstwaarschijnlijk dezelfde gevoelens als wij. Dit betekent dat we ze niet langer als bezit, maar als een gezinslid moeten behandelen”, besluit Berns.
Bron: dierengazet
In de VS werd onlangs een bijzonder verrassend onderzoek gevoerd naar de emoties bij dieren.  Een belangrijke maar leuke conclusie was dat men ontdekt heeft dat honden voelen net als mensen.
Het onderzoek werd gevoed door Professor Gregory Berns. Op de “Emory University” (Atlanta)  deed men deze leuke ontdekking.  De resultaten kwamen na het nemen van verschillende hersenscans van verscheidene honden.
Men ontdekte dat er bij honden gelijkaardige hersenactiviteit te vinden in het “nucleus caudatus”.  Dit is een gebied in de hersenen tussen de hersenstam en de cortex.
Met deze gegevens kon men besluiten dat honden net als mensen ook positieve gevoelens zoals intimiteit, liefde en aanraking kunnen voelen.
De hersenactiviteit die men heeft kunnen vaststellen was reactie op mensen, bekende geuren en voeding.  In wetenschappelijke termen is dit “functionele homologie”, wat een indicatie kan zijn van emoties.  Hieruit kan men concluderen dat honden hoogstwaarschijnlijk dezelfde gevoelens hebben als wij.
Bern vin het daarom zeer belangerijk dat we honden niet langer als een bezit mogen bekijken, maar als een gezinslid moeten behandelen!
Hier waren wij natuurlijk al vééél langer bewust van, en we hebben hier geen onderzoek voor nodig!  Toch is het leuk om ook te weten dat de wetenschap dit ook duidelijk aan het onderzoeken is.