25 sep

Merle… en de gevolgen…

gezondheidsproblemen merle chihuahua foto puppyVandaag werd ik op het internet even opgeschrikt door de volgende foto.  De foto was het onderdeel van het artikel over “Merle“. Blijkbaar is het fokken van en naar de momenteel populaire Merle kleur niet zonder gevolgen. Dit artikel wil hierop wijzen. Aangezien het artikel in het Engels is hebben wij dit zo goed mogelijk proberen vertalen zodat het voor Nederlandstaligen toegankelijker is.  We proberen ook meer achtergrondinfo en informatie te zoeken over dit fenomeen.   Het is namelijk zeer belangrijk dat hier in de toekomst iets aan gedaan zal worden.  En het is net even belangrijk dat mensen op de hoogte zijn en geinformeerd worden dat achter deze bijzonder aantrekkelijke kleurcombinaties een hoopje miserie kan schuilen.  Het artikel in kwestie gaat over de Merle Chihuahuas die momenteel bij veel chihuahua-liefhebbers in trek zijn.

 
Origineel artikel:
De vertaling: Met de huidige trend en populariteit van dit kleurpatroon voel ik dat ik meer informatie moet verschaffen in verband met de potentiële gezondheidsproblemen die men kan associëren met dit kleurpatroon.  Vele mensen die interesse hebben in het aanschaffen van een “Merle” zijn misschien niet op de hoogte van de problemen die ze kunnen krijgen met hun huisdier.  Er komt steeds meer en meer kennis vrij over dit kleurpatroon en hopelijk zullen fokkers in de toekomst terugkomen op hun beslissing om dit patroon te fokken.
Vele landen hebben het merle patroon al geband, sommige verbieden de registratie, soms leid het tot diskwalificeren chihuahua standaard, enzz…
Merles zijn net als vele trends (mensen die iets ander willen) ontstaan rond 1991.  Er is geen vermelding van deze kleur in geen enkel chihuahua rasboek, of genetische lectuur tussen de lijsten van kleurcombinaties bij chihuahuas.  Zelf de AKC (Amerikaanse Kennel Club) heeft geen enkel vaststelling of gegevens van deze kleur voor 1991.  Dit kleurpatroon is ook gelijktijdig bij andere rassen beginnen te ontstaan.  Kan het zijn omdat een fokker kruisigen heeft gemaakt met Dashond, Sheltie of Australische herders? Ja,  ze zijn dus anders, maar ze kunnen gelijk met enkele gezondheidsproblemen komen.
 
Ze kunnen een zogenaamd “verborgen of  cryptic merle” hebben… Dat is het geval als het Merle patroon een groot deel van de hond niet bedekt. (Soms zijn er zelfs maar een paar haren met merle patroon)
Het merle gen is een dominante eigenschap. dwz dat één van de ouder een merle kleur moet zijn opdat het gen bij de puppy zou optreden.  Dit is niet het type gen dat voor vele generaties verborgen kan blijven zoals een recessief gen.  Aangezien merles nooit vastgesteld waren tot een bepaalde periode (rond 1991) kan men stellen dat dit kleurpatroon een gevolg is van het kruisen van rassen die dit kleurpatroon dragen.  Ik vind dat men zelfs kan stellen dat wanneer je een merle chihuahua koopt, je waarschijnlijk geen zuivere chihuahua hebt.  En ja, ze mogen dan wel of niet geregistreerd zijn, maar volgens “mijn opninie” wil dit niet zeggen dat ze zuiver van ras zijn.  De AKC standaard voor de chihuahua is tot 6 pound, maar het merendeel van de merle chihuahuas zijn veelal groter. Zij vallen in de categorie van 6  to 12 pound.  Volgens “mijn visie” is dit weinig waarschijnlijk een raszuivere chihuahua en het groter zijn is waarschiBlue merle Chihuahua Puppy, 8 weeks old, sitting in front of whijnlijk een resultaat van het gemixte ras dat men geintroduceerd heeft om de merle chihuahua te krijgen.

Bij merles is er ook een hoger voorkomen van gezondheidsproblemen.  Je vraagt je waarschijnlijk ook af hoe dit komt? aangezien merle enkel een kleurpatroon is.  Het merle gen reageert op de kleur en verlicht (maakt witter) bepaalde delen en creëert hierdoor een patroon.  Deze “verbleking” is de boosdoener die de verstoringen zal veroorzaken.  Wanneer de kleur van een hond “witter” is, dan zal ook het pigment in oren en ogen dat verbleken.  Het resultaat hiervan kan blindheid en doofheid (of zelfs allebei) verzooraken.  Dit is een gevolg van het afsterven van de zenuwuiteinden.  Deze doof-en blindheid kan een zeer milde maar ook een zware vorm aannemen.  Een dubbel merle genotype kan ook geassocieerd worden met abnormaliteiten aan skelet, hart en genitaal systeem.
 
Wanneer de ene ouder merle is en de andere niet dan noemt men dit heterozygoot, enkele merle of Mm. Wanneer beide ouders merle zijn noemt men dit homozygoot, dubbel merle of MM.  Puppy die “enkel merle” (Mm) zijn hebben 36,8% kans om een soort gehoorverlies te ontwikkelen, zelfs een kleine kans op doofheid (Willis).   Vele fokker zullen erkennen dat er problemen zijn met het fokken van merle met merle, maar ze is ook een probleem met het fokken van merle met niet merle!!! Je kan ook nog steeds dove of blinde puppies hebben bij dit type van fokken.  Wanner een fokker je zou vertellen dat een puppy niet gezond zal zijn, zal je dan het risico nemen ten koste van de gezondheid van je hond?  De puppy kan er dan misschien gezond uitzien, maar kan in principe een beschadiging hebben van zicht en gehoor.  Wanneer de puppy opgroeit kan hij volledig doof of blind worden.  Voor meer info over de study van dr. Willis en zijn kijk op  het merle patroon bij chihuahuas kan je terecht op zijn website:http://www.pedigreedogs.co.uk/k9bytes/merle.htm (link onbereikbaar)

Dit was een vertaling van het artikel van okema show chihuahuas!

We zoeken ondertussen verder naar meer info over het fokken van merle-chihuahua’s.  Er zijn ook visies die dit verhaal tegenspreken, maar eerlijk? wie wil er het risico nemen tegen problemen op te stuiten bij de keuze van een merle puppy terwijl er zoveel andere rassen en kleurpatronen zijn waar men uit kan kiezen? En dit gewoon omdat je hondje zou opvallen en anders zijn?

 

Deze Blog bevat eigen meningen, visies & inzichten. Het is mogelijk dat u niet akkoord bent of zelf meer concrete informatie heeft over dit onderwerp. Aarzel niet ons te contacteren met je bevindingen of nog meer info!  Je mag ook gerust hieronder reageren. Wij zijn benieuwd naar jouw visie!

Wil je onze blog volgen? klik hier…

 

 

21 thoughts on “Merle… en de gevolgen…

 1. Beste mschelfthout,

  Er zijn gewoon genetische aandoeningen in chihuahua’s dit heeft niks met het merle gene te maken!!
  In collies, shelties etc zijn dit perfect gezonde honden.
  Het probleem begint idd bij kruisingen merle x merle waarbij er statistisch 25% kans is op double merle pups, deze zullen wit (of bijna wit) van kleur zijn en die kunnen verschillende gezondheidsproblemen hebben…

  Pup op de foto – NIKS met het merle gene

  • blijkbaar is M haar kennis over het fokken dus niet zo goed.. Misschien toch je maar nekle met het trimmen bezig houden?

   Aangezien de uitleg die hier staat inderdaad enkel voorkomt bij foute combinaties, en zo goed als nooit bij juiste combinaties. zoals bvb merle x wildkleur..

  • Als je het volledig leest dan zie je ook dat dit een vertaling is van wijdverspreid artikel op sociale media. Ik sta zeker open voor meer informatie. Deze mag je mij zeker bezorgen. Het blijft alleszins belangrijk dat mensen op de hoogte zijn dat het van belang is een goede combinatie te hebben enz… Bij keuze van een pup. En dat er niet enkel naar een mooie kleur mag gezien worden. Niet te vergeten dat veel fokkers je met plezier wat blazen wijsmaken en ondertussen vele euro’s afhandig maken om je een hoopje miserie te verkopen. Kwestie van bij het trimmen et blijven. Dat zal geen probleem vormen, fokken is niet aan mij besteed. Maar dat neemt niet weg dat ik me niet mag informeren of artikels mag delen. Beetje spijtig dat je een reactie zo persoonlijk moet maken.

  • ik vrees dat mieke zelfs geen enkele fokker meer durft aan te raden … wie is nog echt, wie heeft nog goede bedoelingen, welke fokker ziet er geen geld voor ogen als het over fokken gaat … ik vrees dat niemand het nog weet tegenwoordig. heel jammer natuurlijk

  • Moest je hierover concrete artikels of info hebben mag je me die altijd bezorgen. 🙂 heb jij enig idee wat het met de pup op foto is?

  • Wat jammer dat Gracjana Kruzsel wel de tijd vind om op dit artikel te reageren en op mails die om haar eigen shelties gaan totaal negeert! Ik heb nog steeds geld van haar tegoed na het helaas terug moeten brengen van een pup maar ze laat niets meer horen….totaal onbetrouwbaar persoon dus. Laat eens zien dat je wel eerlijk bent en mail eens terug eagle21@zonnet.nl

  • Dat is niet waar.. bij collies. Aussies etc worden er hierdoor vele misvormde dove en blinde honden geboren en ze praten hierbij nog niet eens over de epileptie die deze honden vaak ook blijken te hebbe.

  • Dat komt alleen maar omdat mensen die geen kennis van zaken hebben het zo leuk vinden een keer een nestje te doen !!! Zo wordt het letterlijk gezegd. Of het zijn idd broodfokkers die het geen reet uitmaakt dat er één of een paar pups doodgaan. Ze hebben er toch genoeg op voorraad !!!

   Fokkers die kennis van zaken hebben zullen geen merle X merle combinatie doen !!!

  • dit heeft alles met merle te maken , en niks met chihuahua’s. je moet in plaats van een dom antwoordt te geven mischien wat meer lezen over fokken met merle

  • Idd Helga, fokken is jezelf verdiepen/studeren in alles wat daarmee te maken heeft, ook genetica !

 2. Ik weet zelfs niet wie deze persoon is. Anders zou ik je met plezier helpen. Iemand die me zomaar zonder reden een persoonlijke aanval geeft. Zeker in verband met broodfokkers aanraden aan mijn klanten? Succes met je zoektocht naar je centjes… al vrees ik dat het totaal verloren zal zijn. Het is duidelijk niet de persoon waarmee je een constructief gesprek kan opbouwen. Laat staan een goede fokker-klant relatie. Mogen we zo benieuwd zijn waarom de pup helaas terug moest? En wie deze persoon is?

 3. Hello:
  I have read your article and it is very interesting also very well exposed and explained, congratulations, the truth is that the chihuahua merle color is very beautiful, but it is a horror that carries the genetic load, thanks for the information.

 4. Hallo:
  Ik heb uw artikel gelezen en het is heel interessant ook zeer goed belicht en toegelicht, van harte gefeliciteerd, de waarheid is dat de chihuahua merle kleur is erg mooi, maar het is een verschrikking dat de genetische belasting draagt​​, bedankt voor de informatie.
  Met vriendelijke groet.

 5. Hallo,

  Allereerst wil ik zeggen dat ik fel tegenstander ben van merle X merle combinaties.

  Het zit iets anders in elkaar dan hier aangegeven wordt.
  Het merle gen zit op een andere locus dan het dilute gen.
  Een merle X non-merle (géén merle) combinatie is mogelijk, ik heb 10 jaar merle Border Collies gefokt en door het kennen van de voorouders (via stamboom) is er nooit een pup met zulke afwijkingen geboren.

  Ik denk dat daar het cruciale punt zit, het onderzoeken en uitpluizen van de bloedlijnen en zorgen dat je kennis van zaken hebt.

  Dus ik vind de waarschuwing om merle X merle combinaties te voorkomen prima, maar zorg er dan wel voor dat de informatie klopt !!!

  m.vr.gr. Diny

 6. De informatie die gegeven wordt is ten dele waar. Een verantwoorde fokker (en nee deze zal dit niet voor het geld doen, maar voor de verbetering van het ras zowel een ander gelukkig maken met een leuke gezonde pup) zal eerst zijn huiswerk doen en de bloedlijn uitzoeken waardoor je prima gezonde Merle pups kan fokken. Dus niet klakkeloos geloven in dit soort berichten totdat je zelf je verdiept hebt in dit gen!

  Dan zul je zien dat er toch degelijk verantwoord mee omgegaan kan worden!

  Groet een Merle eigenaar!

 7. Hey allemaal,

  Het is zeker niet de bedoeling een kleurpatroon af te breken of aan te vallen. Het artikel is zoals je kan lezen ook een vertaling van een artikel dat over enkele maanden wijdverspreid werd over het net. Ik zie dat er hier wat mensen reageren met verstand van zaken. Jullie mogen zeker links posten waar ikzelf ook wat meer info kan lezen. Een geïnformeerd mens is er twee waard :-). Ik wil met dit artikel ook gewoon dat andere mensen die misschien wat minder in de hondenwereld leven ook begrijpen dat niet zomaar elke merlepup een gezonde pup zal zijn? Vooral nu de broodfokwereld tot veler grote spijt deze fantastische (winstgevende) kleurcombinatie heeft ontdekt.

 8. Ik vind het heel verschrikkelijk goe een mens zo dom kan zijn om een hond te fokken om aandacht ta krieeren en weten dat die beestjes als puppys geweldig moeten afzien doof worden blind worden enz… een mens moet zen verstand gebruiken en een gezond hondje terwereld laten komen en ik vind dat fokken moet stoppen en zeker met een ander ras bv.de merle stop der mee

 9. In de teckelwereld krijg je nog geen eens een stamboom als je de combinatie merle (tijger) met merle gebruikt.
  Dan is er nog maar 1 oplossing als je echt een merle hondje wil. Koop,er 1 met stamboom weet je zeker dat je de goede combinatie hebt.

Reacties zijn gesloten.