Yorkshire Terrier

De verzorging van de Yorkshire Terriër

Yorkshire Terriërs hebben een zijdevacht.  Om deze vachten goed te onderhouden is regelmatig borstelen nodig.  Buiten het borstelen is het beste deze vachten regelmatig te wassen en bij te laten knippen.  Op deze manier zal de vacht de beste conditie behouden. 

 • Mijn Yorkshire heeft een droge vacht?  Wanneer de vacht van je York droog of stroef aanvoelt is het belangrijk deze te hydrateren.  Wanneer je de juiste conditioner gebruikt zal de vacht weer sterker worden en de conditie herstellen.  Regelmatige hydratatie met conditioner zal splitsen of scheuren van da haren voorkomen.
 • De staart en zone van de anus: Op deze plaats kan er al eens vuil blijven hange. Het is belangrijk dit goed na te zien. En het vuil weg te borstelen, vuile haren weg te knippen of de hond te wassen indien het teveel is.
 • Aandachtspunten bij het borstelen: Op sommige plaatsen vormen zich meer knopen als op andere.  Controleer vooral extra de oksels, de sanitaire zones, achter de oren en de staart.
 • Hoe borstel ik mijn Yorkshire? Er zijn twee borstels zeer goed geschikt voor het borstelen van een York.  Je kan best kiezen waar je het handigste mee werkt.  De pinnenborstel of een universeelborstel zijn de makkelijkste om een yorkvacht mee te borstelen.  De pinnenborstel gebruik je wanneer de vacht weinig tot geen knopen heeft opgelopen, wanneer er toch wat stroppen of knoopvorming is zal een universeelborstel iets handiger zijn in gebruik.
  • Borstel steeds met de haargroei mee
  • Bij zware knopen en klitten, maak gebruik van een kam.  Gebruik deze kam ook ter controle van knopen en klitten
  • Wanneer je gaat kammen aan gezicht en oren kan het makkelijk zijn om een speciaal oor-oogkammetje te gebruiken.

 

 • Mijn Yorkshire heeft een vettige vacht? Bij sommige yorken zal je zien dat de vacht van zichzelf wat zwaarder is en vettiger aanvoelt.  In dit geval is het onnodig om een conditioner te gebruiken.  Deze zal de vacht te zwaar maken op termijn.
 • Oogverzorging: Reinig regelmatig de ogen van de Yorkshire. Dit kan met speciale oogdoekjes, of met doekjes verzadigd met oogreinigsproducten.
 • Bij het wassen van je yorkshire, let er dan op dat je steeds een speciale shampoo gebruikt voor langharige vachten.  Deze bevatten vaak meer olien die het onderhoud van de vacht veel makkelijker maken. Laat een shampoo steeds genoeg intrekken. Het beste is zelfs 2 keer na elkaar wassen.
 • Na het wassen steeds een conditioner gebruiken: Er bestaan meerdere soorten conditioners. Bepaalde moeten uitgespoeld worden, en sommige mogen gewoon in de vacht blijven. (leave-in conditioners). Laat conditionerts die je moet uitspoelen lang genoeg intrekken.

Mijn York heeft electriciteit in zijn haar: Soms kan de vacht van een york statisch worden.  Maar dit is eenvoudig op te lossen met een speciale “antistatische” spray. Spray hem over je hond en borstel hem door zijn vacht.

Was je yorkshire elke paar weken. op deze manier ontdoe je de vacht van overtollige talg.

Tip: Voor je Yorkshire gaat wassen, vergeet hem dan zeker niet eerst helemaal door te borstelen. Anders zullen klitten en losse wol door het nat maken nog meer knopen verzoorzaken.

Mijn hond heeft oorproblemen:

Voorkomen van oorprblemen: wanneer je hond haargroei heeft in zijn oren is het belangrijk de oorkanalen vrij te houden.  De haren uit de oren plukken kan ene optie zijn.  Over deze oorverzorging zijn natuurlijk verschillende meningen. (meer info over oorverzorging bij honden)

Sommigen zeggen dat het luchtcircukatie in oorkanaal bevordert en zo infevties voorkomt. terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat het uitplukken net oren gevoelig maakt, de huid doet ontsteken en een infevtie verzoorzaakt. De juiste keuze licht vaak middenin.

De nagels: het is belangrijk om de nagels van je yokshire in het oog te houden. Wanneer ze te lang worden knip ze zelf of laat ze knippen door trimster of dierenarts. (meer info over nagels knippen)

zelf de pootjes van je yorkshire knippen

het haar op de poten van een yorkje kan sosm bijzonder snel groeien, en moet bijgehouden worden. zodat het niet op de grond sleept en lastig word voor je hond wanneer hij loopt.

indien je dit niet zelf durft , zoek professionele hulp van ene trimster

Bezoek aan het trimsalon: Indien je je york steeds mooi in conditie wil. Dan is het een goed plan om 3 of 4 keer per jaar met je hond naar een trimsalon te gaan.